Vi lever idag i en värld av omedelbar tillfredsställelse. I denna värld väljer många konsumenter att ta snabblån för att omedelbart kunna få en lättnad i ekonomin. Men även om dessa lån kan vara fördelaktiga att ta i vissa lägen är de inte alltid det bästa alternativet. I denna artikel berättar vi när du bör ansöka om ett sådant lån respektive avstå från att göra detta.

4 frågor att ställa dig själv innan du ansöker om ett snabblån

Står du i valet och kvalet mellan att snabbt ta ett lån eller inte? Ställ då gärna dig själv följande frågor:

  • Hur bråttom har du? Innan du ansöker om ett snabblån bör du fundera på hur skriande ditt behov är. Rör det sig om en verklig nödsituation, såsom ett tandläkarbesök eller en bilreparation som inte kan vänta? Då kan detta vara en bra lösning på ditt problem. Men i andra fall kan det vara bättre att istället spara ihop till utgiften ifråga eller att välja något annat alternativ.
  • Hur hög är räntan? Denna typ av lån har ofta en högre ränta än vad andra lån har. Därför klassificeras de som högkostnadskrediter. Om kostnaden för att låna pengar är alltför hög i förhållande till hur bråttom du har att få tillgång till pengarna kan du vilja avstå från att ansöka om ett lån. Detsamma gäller om ändamålet, det vill säga utgiften ifråga, egentligen inte är särskilt högt prioriterad.
  • Vilka andra alternativ finns? Innan du tar ett snabblån bör du också fundera på vilka andra alternativ du har att välja mellan. Har du kanske en buffert för nödfall eller något annat sparande som du kan ta av? Har du möjlighet att ta ett lån till en lite lägre ränta? Kan du låna från släkt eller vänner? Alla dessa alternativ kan ha en lägre ränta i förhållande till en högkostnadskredit.
  • Förstår du villkoren? Det är också viktigt att du till fullo förstår reglerna och villkoren för lånet. Ta de också olika aspekterna i beaktande, såsom återbetalning, ränta och liknande. Är det värt att ta lånet mot bakgrund av dessa villkor?