Låt inte bara priset avgöra vilket bilbolag du köper din nästa begagnade bil från. Genom att göra några enkla kontroller kan en del bolag väljas bort…
I de alla mellanstora och stora städer i Sverige finns en rad olika återförsäljare av begagnade bilar. En del är auktoriserade återförsäljare av fabriksnya bilmodeller medan andra enbart köper och säljer begagnade bilar. Men det är även en bransch som delvis får kämpa med oseriösa aktörer. Som konsument bör man vara lite extra vaksam.

Kolla Svarta Listan

En kontroll kan exempelvis ske på Svarta Listan. En lista som Råd & Rön sammanställer två gånger per år och som presenterar företag som väljer att inte följa de råd som ARN ger i tvister. Det är förvånansvärt många bilföretag som valt denna väg. Vill du titta på begagnade bilar i Örebro men undvika de företag som finns med på denna lista? Då behöver du undvika hela 11 företag…Även om vissa städer har fler bilbolag med på listan än andra städer så sticker inte Örebro ut från mängden. I slutet av 2019 gick det bland annat att läsa om ett bilbolag i Örebro som främst säljer begagnade bilar. En kund hade köpt en bil från bolaget men det visade sig snabbt att klimatanläggningen inte fungerade.

ARN beslutade att personen skulle få 13 000 kr i ersättning något som detta bilbolag motsade sig. Listan kan alltså göras lång vilket tydligt påvisar att en kontroll bör göras innan bilen köps. Att ett bilföretag är med på listan behöver inte betyda att de är oseriösa men det kan vara skönt att som kund veta att företaget följer ARN i det fall en tvist skulle uppstå.

Oftast tryggare att köpa via bilhandlare

Även om det finns oseriösa företag så är det generellt tryggare att köpa begagnade bilar hos en bilhandlare än att göra det helt privat. Köps bilar privat behöver man själv kontrollera skicket, att bilen inte är stulen och att man inte blir bedragen. Sker köpet via en bilhandlare kan man förutsätta att det är säkrare rutiner. Men som med alla inköp på större belopp finns en fördel att kontrollera säljaren så att inte företaget finns med på Svarta Listan eller har blivit omskriven på internet kring oseriösa köp eller försäljningar.