Ett fritidshus är för många en plats för vila och återhämtning – en oas för helger och semestrar. Jakten på ett perfekt fritidsboende är dock inte alltid så enkelt – både huset och läget ska matcha önskemål och krav. Ett alternativ är att bygga nytt och för att göra det finns bland annat nyckelfärdiga alternativ. Läs mer om vad det innebär nedan, samt hur mycket fritidshus kan kosta och annat bra att veta.

Vad är ett nyckelfärdigt fritidshus?

Ett nyckelfärdigt fritidshus är ett hus som byggs utan att kunden behöver göra något som helst arbete själv. Hela huset färdigställs och nyckeln räcks sedan över när huset är färdigt att bo i. Det är med andra ord bara att flytta in. Det finns flera leverantörer av nyckelfärdiga fritidshus och informationen i den här texten är hämtad från en av dessa. Det företaget erbjuder även så kallade klimatskäl, vilket innebär att kunden får stommen rest och väderskyddad. Sedan är det upp till kunden att färdigställa insidan.

Hos denna leverantör finns många olika modeller, stilar och storlekar att välja bland och det går även att anpassa planlösning och annat om det skulle vara nödvändigt.

Hur mycket kostar det?

För att låta bygga ett nyckelfärdigt fritidshus kan kostnaderna skilja sig ganska mycket beroende på val av hus. Lägg där till att det först och främst krävs en tomt – något som också kan skilja sig mycket beroende på läge och så vidare.

Bortsett från tomten, markarbeten och annat som behövs för att kunna resa ett fritidshus, kan kostnaderna för olika typer av hus, med olika storlekar, se ut ungefär enligt följande:

Nyckelfärdigt

  • 40 kvm + loft – 925 000 kr
  • 74 kvm – 1 585 900 kr
  • 95 kvm – 2 189 900 kr

Klimatskal

  • 40 kvm + loft – 586 900 kr
  • 74 kvm– 1 119 900 kr
  • 95 kvm – 1 586 000 kr

Priserna är hämtade från den ovan lämnad leverantören och är alltså bara ett exempel på vad det skulle kunna kosta. Alla husmodeller är redan färdiga modeller men det kan som sagt finnas möjlighet att själv vara med och anpassa och skräddarsy hela eller delar av huset. För detta finns inga angivna priser, utan kommer att bero på vilka typer tillval som görs och så vidare.