Att jobba utomlands är ett utmärkt sätt att skaffa sig ovärderlig erfarenhet och förbättra ditt CV. Det kan också hjälpa dig att få ett bättre grepp om din egen kultur. Vare sig det handlar om att lära sig det lokala språket, besöka historiska platser eller smaka på köket finns det många skäl att överväga att jobba utomlands. Nyckeln är att väga för- och nackdelar med en potentiell karriärförändring.

Anställd eller inte

Först måste du bestämma dig för om du vill arbeta för ett företag eller om du vill göra det själv. Om du har en liten budget är arbetsutbytesprogram ett utmärkt lågprisalternativ. Dessa ger människor ett sätt att spara pengar för resor och samtidigt tjäna en extra slant eller två. Program för arbete utomlands kan variera i kostnad och längd, så du måste överväga dina behov innan du anmäler dig. Du kanske behöver lära dig ett nytt språk och/eller datorprogram. Dessutom måste du navigera i ditt nya värdlands byråkrati. Men om du är villig att lägga ner tid kan du få värdefull erfarenhet och till och med skaffa dig viktiga vänner på vägen.

Även om det är möjligt att få ett jobb i ett främmande land kan det krävas lite tålamod och uthållighet för att hitta ditt drömjobb. Även om du lyckas få ett uppdrag måste du tänka på hur ditt liv kommer att utvecklas efter att du har återvänt. Vill du återvända till ditt hemland eller fortsätta att utveckla din karriär utomlands?

Testa utlandsjobb

Ett annat sätt att försöka få ett jobb utomlands är att gå med i en frivilligorganisation. Ett bra exempel på detta är WWOOF, eller Worldwide Working Opportunities on Organic Farms. Denna organisation ger möjlighet att besöka gårdar över hela världen och är ett utmärkt sätt att se världen samtidigt som du tjänar lite pengar och träffar nya vänner. Ett bra sätt att ta reda på vilken typ av arbete utomlands som är bäst är att fastställa vad du letar efter när det gäller plats, resmöjligheter och lön. Beroende på dina intressen kommer du att kunna hitta ett program som passar dig. Alternativt kan du välja att göra en del av din forskning på egen hand. Kolla också med din arbetsgivare. De kan vara en värdefull källa till information om de bästa ställena att leta på.

En av de senaste trenderna är distansjobb, som kräver att du distansarbetar på distans. Du kan hitta jobb inom ett antal branscher, bland annat inom kommunikation, hälsovård och skapande av digitalt innehåll. Till skillnad från traditionella kontorsjobb kräver dessa tjänster ingen flyttning och kan vara baserade på en mängd olika platser. Många länder har skatteavtal, vilket kan vara en värdefull bonus.