Ett mobilt bredband är ett internetalternativ som man kan använda varsomhelst – så länge man har täckning. Det finns många olika företag som erbjudet mobilt bredband så det kan vara svårt att veta vilket man ska välja och vad skillnaden mellan de olika erbjudandena är. För att göra det enklare att välja är det bra att veta vad man är ute efter och vilka faktorer som man prioriterar högre än andra. Så vad bör man jämföra när man vill köpa ett mobilt bredband?

I och med att mobila bredband endast fungerar när det finns täckning gäller det att jämföra vilka företag som har bäst täckning till mobilnätet. I dagsläget så är det i allmänhet bra täckning i hela södra och mellersta Sverige men självklart är det bra att ta reda på uppkopplingsmöjligheterna just där man bor oavsett var i Sverige man befinner sig. En annan faktor man kan jämföra är hur snabbt de olika mobila bredbanden är. Det avgör man genom att kolla hur snabbt de kan ladda ned videor/bilder/texter osv från internet. För att få en bra uppfattning om hur snabbt en operatör verkligen är är det viktigt att man har bra och fungerande utrustning när man jämför.

Mobilt bredband eller fast bredband?

Fast bredband erbjuder fiber vilket är det snabbaste bredbandet på marknaden just nu. Däremot är det väldigt dyrt så det kan vara värt att tänka igenom ifall man behöver fiber eller inte. Mobilt bredband är mycket snabbare än ADSL och kabel-tv vilket är två äldre fasta bredbandsalternativ. Dessutom så växer 5G-möjligheterna varje dag eftersom operatörer jobbar på utbyggnaden. 5G är utan tvekan det snabbaste internetalternativet som finns och kommer troligtvis ersätta de fasta bredbanden någon dag. Hur mycket surf man behöver skiljer sig från person till person.

  • Endast e-post, bankärenden och enstaka hemsidor – ca 5 GB/månad
  • Sociala medier, musik och videor – ca 20 GB/månad
  • Youtube, Netflix, filmer – ca 50 GB till 100 GB/månad

Det är inte alltid lätt att välja rätt mobilt bredband men det finns ett antal företag på nätet som kan hjälpa en att jämföra. Dessutom så finns det ett antal grundfaktorer man kan kolla på innan man väljer abonnemang som är presenterade i ovanstående text.