Matjord är benämningen på den övre delen av en åkermark. Detta är en särskilt mullrik del som är extra rik på näringsämnen och organisk materia. Du kan ofta köpa denna jord i säckar från trädgårdsbutiker, stormarknader och andra butiker. Men om du vill köpa bra matjord till rätt pris bör du vända dig till en återförsäljare som specialiserar sig på jord och grus.

Men vad ska man då tänka på när man är i färd med att köpa denna jord? Och hur säkerställer man att man köper bra matjord till rätt pris? Detta kommer vi förklara nedan!

Så köper du bra matjord till rätt pris

Du kan bland annat vilja köpa denna fina jord om den befintliga jorden är skadad eller undermålig på något sätt. Jorden kan även användas om det saknas naturlig jord på den yta som du anlägger, till exempel på en innergård eller uteplats.

Vad du bör tänka på för att kunna köpa en riktigt bra matjord till ett pris som är rimligt är att jorden ofta finns i olika kvaliteter. Man kan generellt sett dela in dessa i tre kategorier:

  • Premiumkvalitet. Den allra finaste matjorden har förstås ett lite högre pris. Den är extra näringsrik och fertil. Därför används den ofta för att odla nya rabatter eller för odlingar i pallkragar. Om du har tänkt odla i en pallkrage har du dock även möjlighet att gå ner ett steg i kvalitet.
  • Medelkvalitet. Detta är den gyllene medelvägen med jord som lämpar sig väl för de flesta ändamål. Du kan till exempel använda den för nya odlingar i pallkragar eller som grund när du lägger en ny gräsmatta. Man kan helt enkelt säga att detta är bra matjord till rätt pris.
  • Budgetvarianten. Detta är en mer budgetvänlig variant av matjord som vanligtvis används där kvantiteten på jorden är viktigare än kvaliteten.

I övrigt bör du också tänka på att:

  • När du anlägger en gräsmatta behöver du ett lager om åtminstone 10 cm matjord.
  • Om du odlar i en pallkrage behöver du fylla den med ett cirka 20 cm tjockt lager av denna jord.

Genom att följa dessa råd kommer du sannolikt att lyckas med dina odlingar!