Det finns en del saker som kan vara lite extra bra att ha koll på då man köper eller flyttar till ett hus, där en av de sakerna är dränering, vad det är, varför du bör göra det, och hur det fungerar. Många tror att det är svårt och krävande att dränera husgrunden, men trots att det kan vara en rätt omfattande process så är det faktiskt möjligt att göra det på egen hand. Oavsett om du ska utföra en dränering i Södermanland eller om det gäller dränering av ett enskilt avlopp så kan den här nybörjarguiden hjälpa dig då du vill dränera din husgrund på egen hand.

Dränera din husgrund själv – steg för steg

Innan vi sätter igång med den lilla nybörjarguiden vill vi bara förklara lite snabbt vad dränering är och varför man gör det. Dränering av ett enskilt avlopp, en källare eller en husgrund görs för att man vill leda bort vattnet och minska risken för fuktskador och liknande, vilket i sin tur bidrar till att man stärker grunden och ser till så den är stabil.

För att dränera på egen hand krävs det kunskap, vissa verktyg/ redskap, samt att du lägger ner tid och energi på att det ska bli bra. Är du osäker på hur det ska göras eller om du inte vill göra dränering i Södermanland själv finns det hjälp att få, annars har du vår kortfattade guide här:

  1. Planera arbetet

Det här är egentligen det första steget i alla byggnadsprojekt och bör tas seriöst även då du ska dränera din husgrund. Planera hur dräneringen ska gå till, vad som krävs för arbetet, och var allt vatten ska leda ut. Ett tips är att rita upp en ungefärlig bild som utgångspunkt.

  1. Gräv grunden

Nästa steg är att börja med grävningen. Här krävs det ofta stora och kraftiga maskiner, så är du inte kunnig på området själv rekommenderas att du anlitar någon för just den delen. Se till att du kommer tillräckligt långt ut från/ runt huset, och att du kommer ungefär ½ m under huset. Tänk på att gräva i etapper och inte allt på en gång.

  1. Kontrollera huset/ skador

Efter att du grävt tillräckligt runt en del av huset bör du kontrollera om det finns några skador, sprickor eller liknande innan du sätter igång med själva dräneringen. Om du upptäcker några skador för det undersökas och åtgärdas.

  1. Placera dräneringsmaterialet

När man ska dränera finns det några olika alternativ att välja mellan beroende på vilken typ av dränering som ska göras och vilken typ av mark det handlar om. Välj det som passar dig bäst och applicera det i grunden. Ett tips är att bygga i lager, med dukar, rör, plattor, grus, och så vidare. Här måste du också skydda husgrunden för att skydda mot framtida skador.

  1. Led bort vattnet

Sista, men absolut inte det minsta, steget i den här processen är att avsluta arbetet genom att leda bort vattnet från huset. För att göra det bör du se till att marknivån lutar ifrån huset, samt att du har placerat rören så att vattnet rinner långt bort från huset. Det må låta lite krångligt, men genom att dränera din husgrund kan du försäkra dig om att hela konstruktionen kommer stå sig och hålla väldigt mycket längre.