En skärplotter är ett verktyg och maskin för att tillverka olika tryck på kläder, skyltar, klistermärken eller till bil- och båtdekaler. Skärplottern kan också kallas för vinylskärare eller folieskärare.

En snabb skärplotter med hög hastighet hjälper dig att skära ut dina önskade motiv fort. En skärplotter kan ha olika skärbredd vilket gör det enkelt och flexibelt att ta fram motiv och tryck av olika storlek. Andra egenskaper som en skärplotter kan ha är till exempel olika skarphet på knivbladen, där skarpa knivblad såklart gör jobbet snabbare och effektivare. Knivblad och skärlister går att köpa till och byta ut på skärplottern när de gamla börjar bli trötts. En uppsamlingskorg på skärplottern gör det smidigare och lämnar mindre oreda att städa upp efter att motivet eller skylten är tryckt. Ett stabilt benställ på verktyget underlättar när du vill ställa upp skärplottern på en arbetsyta. En skärplotter med enkel programmering med valmöjligheter erbjuder en bred variation av tryck och motiv.

Typer av skärplotter

Det finns olika sorters skärplottrar som är skapade för antingen hobbybruk hemma eller för större tryckeriverksamhet. När man väljer en skärplotter är det framför allt storlek och volym (hur många kopior) på det man ska trycka som avgör vilken skärplotter som är rätt produkt för just dig. Om man ska trycka stora och många motiv per dag så ör en lite större och snabbare skärplotter ett bra val. Om man bara planerar att använda skärplottern då och då till mindre motiv räcker det med en liten maskin. Vid tryck av större ark så använder man oftast en så kallad flatbäddsplotter. En rullmatad plotter, å andra sidan, används vid textiltryck och tryck av dekaler till exempelvis bilar och båtar. Då matas materialet som ska användas direkt från en rulle.

Att komma igång med en skärplotter

Priset för en skärplotter varierar beroende på storleken på maskinen samt hur avancerade funktioner din skärplotter behöver ha. När du köper en snabb skärplotter kan du välja att köpa enbart själva maskinen, men flera företag erbjuder paketlösningar som snabbt hjälper dig att komma igång med din nya snabba skärplotter. Det finns paket där en bärbar dator är inkluderad, som redan har den nödvändiga skyltprogramvaran installerad som krävs för att kunna använda skärplottern. Paketen kan också innehålla en mängd olika tillbehör, som till exempel stativ, knivhållare, folierullar och monteringsskrapor.