När man känner sig stressad är det lätt hänt att man tappar bort sitt välbefinnande. Man finner ingen tid för återhämtning och det är helt enkelt svårt att slappna av. Då är det särskilt viktigt att man försöker hitta tillbaka till sådant som faktiskt gör att både kropp och själv mår bra. Att basta i en infraröd bastu är en sådan sak och att träna en annan.

Unna dig en massage

En spänd och trött kropp mår bra av en massage. Det lättar upp spänningar som sitter djupt och det är inte ovanligt att man upplever att man bli piggare efteråt. Vid massage frigörs även hormonet oxytocin som hjälper kroppen att slappna av. Det sägs även ge effekt på depression och ångest så att unna sig själv en skön massage med jämna mellanrum är något som alla borde göra.

Basta i en infraröd bastu

Att kliva in i en infraröd bastu kan också göra underverk för kropp och själ. Det infraröda ljuset tränger nämligen långt ner i huden och förbättrar blodcirkulationen. Den har även bra effekt på hud, muskler, leder, hjärta och det är dessutom avstressande. Temperaturen i en infraröd bastu är lägre än i en traditionell bastu och man kan njuta och koppla av på ett annat sätt.

Meditera

Meditera mera! Även meditation hjälper till med återhämtning och avslappning och man behöver inte gå en kurs för att kunna meditera på egen hand hemma. Kolla efter instruktioner eller videos på nätet och prova dig fram. Lär man sig att meditera kommer man troligen att uppleva ett lugnare inre och ett mer öppet sinne. Det i sin tur leder till bättre välmående. Det finns dessutom en rad andra fördelar med meditation, så som att det är effektivt mot stress samt att man blir mer medveten om sig själv.

Träna

Fysisk aktivitet är lika viktigt för våra kroppar som för våra hjärnor och när man tränar och anstränger sig mer än vanligt frigörs många ämnen i kroppen. Bland annat kan man känna ett rus av endorfiner efter ett träningspass och med regelbunden träning blir man mindre stressad, man blir gladare, man får bättre sömn och dessutom får man en starkare och friskare kropp. Man behöver inte köpa ett dyrt gymkort för att kunna anstränga sig fysiskt utan hitta en träningsform som passar för dig. Kanske börjar du med promenader, för att sedan övergå till löpning, för att sedan….