Till bröllop, grillfest, dop, begravning, födelsedagsfirandet… Listan kan göras lång då smörgåstårta är en smidig lösning gällande matfrågan. När inköpet ska ske handlar det inte bara om att välja storlek, antal bitar och innehåll. Dessutom kan man fundera över var den ska köpas in. Vad finns det för fördelar eller nackdelar med att köpa via matbutiken alternativt via ett konditori? För bästa tänkbara smörgåstårta i Stockholm finns denna utförare.

Billigare via stora matbutiken

De flesta matkedjorna erbjuder smörgåstårtor på beställning. En fördel med dessa är att priset generellt är lägre än om tårtorna köps in via en restaurang eller ett konditori. Ett konditori i Stockholm tar exempelvis 795 kr för en smörgåstårta med lax och räkor. Det anges då att tårtan är på 8 bitar. En tårta med liknande innehåll kostar ca 690 kr på en större matvarukedja. Det är över 10% billigare.

Utkörning och servering ingår hos vissa

Restauranger och cateringföretag som har smörgåstårtor har generellt utkörning av dessa. Det är snarare en regel än ett undantag. Med matvarubutikerna är det däremot tvärtom. Det vanligaste är att man kommer till butiken för att hämta de färdiga smörgåstårtorna. En del har utkörning men då finns en tydlig begränsning i område. I Stockholm är det generellt inte svårt att få tårtorna utkörda förutsatt att man inte bor långt ut i skärgården. Men småorterna kan vara helt utan leveransmöjlighet. Önskas ytterligare service, med servering och diskhantering, får matvarubutikerna väljas bort till förmån för restaurangerna. Denna service erbjuds helt enkelt inte.

Standardutbud eller special?

I Stockholm kan man hitta företag som säljer smörgåstårtor som är specialanpassade för allergi eller kost. Det kan vara allt från veganska tårtor och laktosfria alternativ till ekologiskt och närodlat. Utbudet är extremt brett oavsett vad man prioriterar. En del företag anger även att de ”lagar smörgåstårtan helt efter kundens behov”. Därmed kan man själv välja vilka ingredienser som ska finnas med och sedan få tårtan utifrån detta. Det kan jämföras med matvarubutikerna som har ett par smörgåstårtor och sedan håller sig till det. Utbudet är och förbli statiskt. Vill man som kund ha specialdesignad tårta får man istället vända sig till ett konditori. Billigt, standardiserat och med egen hämtning? Eller anpassad tårta efter dina behov där både utkörning och catering kan erbjudas? Frågan är vad som väger tyngst.