Att ta ett nytt lån är ett stort beslut som kommer att påverka din ekonomi under lång tid, därför är det viktigt att du är noga påläst innan du väljer vilken typ av lån du ska ta. Det finns många olika typer av lån, här går vi igenom vad som är viktigast att tänka på är du ansöker om nytt lån.

Vikten av att jämföra olika långivare

Innan du bestämmer dig för att ta ett nytt lån ska du alltid kontakta flera banker och kreditinstitut för att jämföra deras villkor när det gäller ränta och amorteringsperiod. Det är den effektiva räntan, den som inkluderar lånets alla kostnader som du ska använda när du ska jämföra vad ett nytt lån kostar hos olika långivare. Alla banker och kreditinstitut måste uppge den effektiva räntan i sin förköpsinformation.

Att jämföra långivare på egen hand är inte alltid helt enkelt och det tar ofta mycket tid, det finns därför företag som erbjuder en speciell tjänst där de hjälper dig som låntagare att jämföra olika lånevillkor när du vill ta ett nytt lån.

Vilka typer av lån finns hos ett kreditinstitut?

Det finns många olika lånetyper att jämföra innan du tar ett nytt lån, några av de vanligaste är:

  • Bostadslån: att köpa en bostad är alltid en långsiktig investering som de flesta behöver ta ett bolån till. För att kunna ta ett bostadslån behöver du alltid ha en kontantinsats.
  • Privatlån: Långivaren frågar inte vad du ska använda dina pengar till men det kan till exempel handla om kunna åka på en resa eller att samla flera små lån under ett och samma lån. Denna typ av lån har alltid högre ränta jämfört med ett bostadslån eftersom den som lånar ut pengarna har en sämre säkerhet.
  • Medlemslån: är ett lån för personer som är fackligt ansluta, dessa lån har förhållandevis låg ränta.

Fast eller rörlig ränta

När du tar ett nytt lån så måste du ta ställning till om du vill ha fast eller rörlig ränta. Fast ränta innebär att räntesatsen är samma under hela räntebindningsperioden och du vet exakt vad du ska betala varje månad. Rörlig ränta däremot justeras hela tiden efter vilken ränta som råder på marknaden. Oftast innebär rörlig ränta lägre räntekostnad på lång sikt men det är alltid förenat med en högre risk. Vill du ha mer förutsägbarhet i din ekonomi kan det dock vara bättre att satsa på fast ränta, då slipper du tar risker med din ekonomi.