Kostnad för att anlita ett proffs för bygglovsritningar?

Visst går det att göra sina egna bygglovsritningar. Det är dock inte alla som har tålamodet för det, eller som ens vill försöka sig på att göra det själv. Gör man fel, eller om man missar något, kan det leda till att redan långa väntetider förlängs ännu mer när en komplettering måste skickas in. Är man osäker kan det således vara bra att anlita en sakkunnig redan från början. 

Men vad kostar det? Det varierar naturligtvis mellan olika firmor. Har du redan påbörjat själv och behöver förändringar av ritningen för att göra den klar, är det billigare än om det ska göras från scratch. En del firmor erbjuder fastpris baserat på kvadratmetrar, medan andra tar på timme.

Exempel på fastpriser för nya bygglovsritningar

Exempel på en firma i Mellansverige (inga företagsnamn kommer att nämnas, syftet är endast att ge indikationer om en prisbild) tar just fastpris per kvadratmeter. Det pris som de tar, i skrivande stund, är följande:

  • En till 25 kvadratmeter – 4 700 kronor.
  • 26 – 69 kvadratmeter – 6 700 kronor.
  • 70 – 149 kvadratmeter – 9 700 kronor.
  • Över 150 kvadratmeter så vill de att man ber om offert.

Således är det en del pengar som kan sparas om man ritar själv. Det är en avvägning som alla får göra – är det värt att spara pengarna och försöka sig på att göra det själv, eller är tryggheten att det faktiskt kommer bli bra värd att betala för? Det beror kanske på hur säker man känner sig.

Timpriser

Vill du ha hjälp med bygglovsritningar av en arkitekt är det vanligt att de fakturerar per timme. Arvodet är inte sällan mellan 700 – 1 000 kronor i timmen (ex. moms), men det kan variera en hel del. Hur många timmar som behöver spenderas är svårt att svara på, och beror på projektets omfattning.

Jämför offerter

Precis som det finns tjänster som hjälper dig att jämföra offerter på till exempel golvläggning och fasadmålning, kan du även jämföra priser på bygglovsritningar. Dessa tjänster är enkla att finna genom att söka på nätet.

Det fungerar som så att du beskriver din förfrågan, varpå offerttjänsten förmedlar den till sina anslutna aktörer, som sedan svarar med offerter (vanligen inom ett eller ett par dygn). Sedan kan du jämföra och välja den aktör du tycker verkar mest prisvärd.