För att frakta och förvara varor på ett säkert sätt utan att de tar skada måste de förpackas på rätt sätt. Ett bra alternativ är plastbandning.

Plastbandning är rätt förpackningsmetod när du behöver hög töjbarhet. Behöver du istället hög hållfasthet och låg töjning på ditt emballage bör du välja stålbandning. Men i denna artikel berättar vi mer om just plastbandning och hur du kan använda det för att förpacka dina varor på bästa möjliga sätt.

Användningsområden gällande förpackningsmetoder

Plastbandning är ett sätt att förpacka olika föremål på ett säkert och billigt sätt. Det kan handla om varor som du ska förvara på en lastpall på ett lager, eller föremål som ska fraktas långa avstånd. Oavsett vilket är plastbandning ett säkert sätt att förpacka dina varor så att de inte tar skada. Förvaras varor på ett lager utan skydd kan de ta skada av exempelvis damm och fukt, och om du fraktar varorna utan skydd tar de lätt skada av stötar och liknande under transporten. Med plastbandning undviker du detta.

Verktyg för plastbandning

Plastbandning görs med hjälp av en bandningsmaskin, men det finns även andra verktyg för plastbandning. Det finns små bandverktyg för handbandning av plastband, och så finns det större batteridrivna verktyg för plastbandning. Olika verktyg är lämpliga för olika bredd på plastbanden. Dessutom finns det helautomatiska och halvautomatiska bandningsmaskiner för plastbandning. Så fundera på vad du främst behöver förpacka innan du köper ditt verktyg för plastbandning. 

Material för plastbandning

För plastbandning används antingen PP-band eller PET-band. PP-band är gjorda av polypropylen och är det vanligaste materialet vid plastbandning. Av de två materialen är detta det billigaste. PP-bandet har stor draghållfasthet, elasticitet och spänningsförlust. PET-bandet är lite dyrare, men är det material för plastbandning som har högst kvalitet. Det är gjort av polyetentereftalat och har mycket hög styrka, hög hållfasthet, konstant spänning och är mycket stötsäkert. Dessutom är PET-bandet inte känsligt för UV-strålar, och har en väldigt lång hållbarhet. Alla dessa fördelar gör att PET-bandet i princip kan ersätta stålbandet vid bandning av många varor.

Vi hoppas att du finner det material och den bandningsmaskin som passar dina behov bäst, så att du kan förpacka dina varor på ett snabbt, effektivt och säkert sätt. Du kan alltid höra av dig till återförsäljaren och berätta om vad du behöver förpacka, så kan de berätta om plastbandning är rätt metod för dig, och rekommendera vilken typ av plastband samt förpackningsmetod du bör välja.