Catering är något som vissa kommer i kontakt med varje dag. Andra har kanske hört begreppet, men har ingen närmare koll på vad det är – därav många av de frågor som det söks efter på sökmotorerna. I den här texten ger vi er de mest sökta frågorna (på svenska) om catering, och svaren på dem.

Vad är catering?

Du har sannolikt stött på det när du har varit på ett större evenemang där det serveras mat. Själva definitionen gör gällande att det är mat som tillagas på en plats, för att sedan tas till en annan plats efter tillagningen, där själva konsumtionen sker.

Vid större evenemang är det vanligt att arrangörerna anlitar en firma för detta. Det centrala för cateringfirman är maten – och normalt inte serveringen, som brukar vara upp till arrangören att anordna. Verksamheten kan vara utmanande – det handlar ofta om stora mängder mat som ska tillagas på ett bra sätt, förpackas gott, transporteras under rätt omständigheter och sedan göra konsumenterna och de direkta kunderna nöjda.

Vad ingår?

Det som normalt ingår, mot betalning givetvis, är tillagning och leverans av maten. Sedan är många cateringfirmor flexibla med sina tjänster. Har de till exempel många kunder till bröllop, finns sannolikheten att de kan ordna med servis, servetter, dekorationer och allt annat som du kan tänkas behöva. Om du funderar på detta, så är det bäst att välja ut ett par firmor och kontakta dem för mer information. Berätta om ditt evenemang och vad du behöver, så kan de kanske tillgodose fler behov än bara matbehovet.

Hur uttalas det?

Catering kommer från engelskan och bör uttalas på det viset. När det kommer till att använda termen formellt så anser Svenska Språknämnden (2005) att det inte är optimalt. Istället menar de att man bör använda beställa eller leverera mat, beroende på vad som avses. De tycker också att man kan behålla det engelska uttalet, men gör stavningen mer svensk, så som har skett med exempelvis strejk, tejp och rejv.

Vad kostar det?

Det korta svaret är att det beror på många faktorer. Främst varierar det beroende på val av meny, och vilken typ av evenemang det är. Till bröllop brukar det ofta vara lite dyrare, och där kan prislappen ligga från allt mellan 150 kronor och 600 kronor per person. Enklare catering till företag eller mindre organisationer kan bli desto billigare. Titta på menyn och prata med firman, du hittar dem på cicada.se.